Vaarwel 2018, welkom 2019

2018 was een rumoerig jaar, maar 2019 nog veel meer ontwikkelingen met zich mee te brengen. In het begin van 2018 was ik vastbesloten dat 2018 helemaal mijn jaar werd, vooral in verband mijn recente ‘coming out’ als transgender (zie deze blog, of deze gastblog voor Mark It Zero!). Ik had ook vastbesloten dat ik in April afgelopen jaar al in de wagen zou wonen, en afgelopen zomer al rond zou reizen met paarden ervoor. Dingen zijn dus ietsje anders gelopen dan gepland. Hoe dat is gekomen, hoe dat ging?

Hierbij een terugblik op 2018, en, een vooruitblik op het veelbelovende 2019!!! NOTE: in deze blog is alleen het gedeelte over mijn gender-process te lezen. Wil je de hele blog lezen? Kijk dan hier.

Terugblik op 2018

Gender dingetjes

Jaaa, en dan schijnt er ook nog iets gaande te zijn met gender dingetjes enzo… Voor mij niet geheel onbelangrijk. 2018 begon met mijn 2e coming out, 10 jaar na de eerste (als lesbisch), als non-binair transgender. Ik was er natuurlijk al lang mee bezig, in Zweden identificeerde ik mij al als non-binair (geen man, geen vrouw, gewoon, genderloos), maar dat er een daadwerkelijke fysieke transitie bij zou komen, was nieuw. En betekende dat ik het in Nederland ook daadwerkelijk moest gaan vertellen. 12 Januari had ik een psychologisch onderzoek, een noodzakelijk onderdeel voor de aanvraag van het medische traject als transgender. Op 19 Juli kon ik beginnen met mijn hormoonkuur, wat opzich dus best snel is gegaan, gezien hoe lang sommigen erover doen om dit te kunnen aanvragen. Op 3 Januari zit ik op 6 maand, een half jaar, een magische grens. Zo voelt dat in ieder geval, aangezien op een half jaar, je je mag aanmelden voor de mastectomie bij het Gender Team van het UMCG. Vanaf 9 maand mag je de mastectomie ondergaan, helaas zijn de wachttijden zo dat het misschien pas ergens in de zomer wordt dat het kan gebeuren, maar we gaan het zien.

In het begin voelde ik mij enigszins schuldig over het aanvragen van de hormonen. Ik zou graag zien dat het niet nodig was. Ik geloofde dat de wereld kon veranderen, dat de ideale wereld om de hoek lag, dat ik in een ideale wereld mijn geest en mijn lichaam kon scheiden. Maar die ideale wereld ligt niet om de hoek. En vanaf het eerste moment dat ik de hormonen kon opsmeren, voelde dit als het goede besluit. Nu, een half jaar later, voelt het alleen nog maar beter. Als ik in de spiegel kijk zie ik steeds meer mezelf, ik herken mezelf! Nog niet helemaal, het voelt nog niet ‘af’, maar de ontwikkelingen voelen onwijs kloppend. Had ik dit maar eerder gedaan, en was het maar alvast achter de rug, de grote veranderingen. Net zoals met de wagen, is dit ook zo’n lang proces wat ik liever gister dan vandaag afgerond zou zien, al kan ik nooit meer stoppen met het nemen van hormonen (tenzij ik dat zelf zou willen).

Als ik in de spiegel kijk zie ik steeds meer mezelf, ik herken mezelf!

En dit is de reden waarom ik dit nieuwjaars-overzicht besloot te sluiten. Nu, niet in 2018. Want oudejaarsavond laat voelde het heel definitief. Ik keek mezelf aan in de spiegel met wat medelij (ik ben letterlijk 2019 in gevallen met een uitglijer op de trap oudejaarsochtend), en besefte hoe zeer ik klaar ben met vrouw zijn. Hoe zeer het klopt, wat er gebeurt. Hoe blij ik ben met mijn stem die eindelijk de laagte op lijkt te zoeken… Er is nog wat frustratie over hoe andere mensen mij aanspreken, maar dat heeft voornamelijk te maken met het gevoel van niet serieus genomen te worden door de mensen waar ik om geef. Steeds minder doet de aanspreekvorm er écht toe (al zou ik graag willen dat mensen het correcte ‘hen’ gebruiken, zie ook dit artikel in de Correspondent voor meer info), en steeds meer voel ik mij thuis in mijn lichaam. Wanneer dit besef kwam? Toen ik onder de douche aan het mee-headbangen was op de Top2000, met onderstaand nummer…….

Rage against the Machine – Killing in the Name Of

Vooruitblik op 2019

Dat 2019 een spannend jaar wordt, is mij al wel duidelijk. Er gaat als het goed is ontzettend veel gebeuren. Op zakelijk gebied zowel als op persoonlijk gebied. Veel dingen zijn in de gang gezet die dit jaar hopelijk tot bloei komen, of in ieder geval verder mogen ontspruiten.

Persoonlijk

Alsof de zakelijke turbulentie nog niet genoeg is, staat er ook op persoonlijk vlak heel wat op mij te wachten het komende jaar! 3 Januari zit ik op een half jaar, en kan ik dus officieel de mastectomie aanvragen. De wachtlijst hierop is vrij lang (vind ik, anderen vinden van niet…), maar ik denk dat het met een half jaar toch wel gedaan is. Liever sneller natuurlijk, maar je hebt niet alles voor het zeggen. Dit betekend dat ik aan het begin van de zomer onder het mes kan, en nee, dit beangstigd bij absoluut niet. Zoals hierboven beschreven had ik het nog liever al achter de rug, niet vanwege de operatie, maar omdat het ongemak in mijn lichaam wat dat betreft steeds groter wordt. Ik kan inzien dat mijn vrouwelijk lichaam mooi is, dat mensen dit misschien zonde vinden, ik ben zelf ook niet blind. Maar dit is niet mijn lichaam, dit is niet wie ik ben.

Uitproberen of ik al wat borstspieren heb…

Bij de douane wordt ik dan ineens door een man gefouilleerd. Hmm, misschien toch maar niet veranderen? 😉

Ik mag al vanaf het begin mijn paspoort veranderen, maar voor mij is het veranderen van mijn paspoort een bureaucratisch kwaad. Nodig, omdat ik veel reis en het handig is om mijn paspoort te laten aansluiten bij mijn uiterlijk, maar alleen maar stom papierwerk. Daarom heb ik besloten dat pas te doen als ik de operatie ga hebben of heb gehad, maar dat betekend dus wel dat dit ook dit jaar op het programma staat! Helaas vind de staat het nog steeds erg belangrijk om je met iets te kunnen aanspreken, te ‘weten’ wat er in je broek zit (haha, gaat bij mij lekker niet op…), dus ik moet iets kiezen. Dit betekend dat ik komend oud en nieuw als het goed is officieel als man zal vieren. Toch een grappig fenomeen. Helaas komt daar ook bij, dat ik dus alle andere bureaucratie moet gaan veranderen (verzekeringen etc), dat ik van kleedkamer moet gaan veranderen, van toilet (?), en wie weet wat er nog meer om het hoekje komt kijken als je opeens een ander lettertje in je paspoort hebt staan. Bij de douane wordt ik dan ineens door een man gefouilleerd. Hmm, misschien toch maar niet veranderen? 😉

Tot slot

Een spannend jaar ligt er voor de boeg. En hopelijk ook een heel leuk jaar, ik moet er niet aan denken om niet een beetje spanning te hebben. Het houdt het leven leuk. Ik hoop dat ik dit komende jaar samen met jou mag beleven, dat ik je mag ontvangen voor een house-warming, of misschien al eerder, voor mijn 29e verjaardag, misschien organiseer ik wel een post-op party! Hoe dan ook, via internet of in real life, de support, reacties en steun motiveren mij zeker om door te gaan. En ja, soms heb ik dat nodig, na al 2,5 jaar bouwen… Dus ga vooral door! Wil je me laten weten wat je denkt, heb je ideeën, of wil je gewoon even reageren? Dat kan hieronder, of volg me op Instagram of Facebook!

De allerbeste wensen voor jou in 2019, opdat het een mooi jaar mag worden, waar dromen mogen worden nagestreefd en jij je fijn en prettig mag voelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


      

      

            
      
      
Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.

bil·lijk (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)

 1. rechtvaardig en redelijk

https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/billijk#.XhXebBdKg1J 

%d bloggers liken dit: