interview telegraaf sept 2019

Genderbewust opvoeden (videointerview – Telegraaf)

Een koppel in Engeland zorgt voor heel wat opschudding in de media: ze komen op 16 September op de tv bij BBC One over het ‘geheim houden’ van de sekse van hun inmiddels 17 maand oude baby Anoush. Niet alleen in de Engelse media, maar ook de Nederlandse media heeft het onderwerp overgenomen. Zo kwam het AD met een verhaal op de 17e over het koppel, en… wordt ik gebeld door Transgender Netwerk Nederland of ik beschikbaar was voor commentaar bij EditieNL. Uiteindelijk hebben die andere mensen gevonden om in soundbites iets slims te zeggen, zoals je hier kunt zien… Wel was nu de weg naar mijn telefoon gevonden, en werd ik de volgende dag gebeld door de Telegraaf, of ik daar mijn commentaar als Gender Expert kon geven over de materie!

Spannend!! Mijn eerste interview in deze hoedanigheid, op video ook nog eens. Ik heb dus mijn werk van de donderdag verschoven naar vrijdag, en zat vroeg en wel in de trein richting Amsterdam. Met m’n master thesis. En geprinte artikelen. En m’n nog-niet-affe-boek waar info in staat die ik in m’n hoofd wilde prenten voor het interview. Want je weet maar nooit. En verder geen stress….. 😉

Inhoudelijk

Maar, voordat ik daar verder op in ga, moet ik even inhoudelijk reageren. Allereerst: dat het koppel in het nieuws komt. Ik vind het goed dat de diversiteit in het opvoeden met betrekking tot gender steeds meer aandacht krijgt. Hierdoor kunnen meer mensen een bewuste keuze maken over dit onderwerp, en hoe zij dit kunnen doen in de opvoeding. De manier waarop het koppel het doet, door helemaal niemand de sekse te vertellen, is hun manier. Er zijn talloze manieren om genderbewust op te voeden, en dit is er ééntje van. Ik kan er van alles over zeggen, maar dat is misschien voor een later moment.

Want wat mij vooral opvalt is de manier waarop de media erover schrijft. In de Britse media wordt de terminologie die de ouders zelf gebruiken, genderneutral, uiteraard herhaald. Helaas, wordt dit in de Nederlandse media direct vertaald naar genderneutraal. Niet gek, maar wel heel erg jammer. Want wat de precieze implicatie van ‘neutral‘ in het Brits is, weet ik niet. Wat ‘neutraal’ in het Nederlands betekent, weet ik echter wel: neutraal, niks, nada, geen geur, kleur en smaakstoffen, etcetera. ‘Genderneutraal’ is dus alsof er geen gender is! Als je het interview van het koppel ziet en leest, zie je dat dit niet is wat de ouders bedoelen. Door deze term te gebruiken op de manier waarop de media dit doet, impliceert de media dus iets heel anders dan wat de ouders eigenlijk doen. Genderbewust, of genderinclusief, zijn termen die hierbij beter geschikt zijn.

Verder zijn er vele media die ‘they’ in ‘het’ vertalen. Wel, dat is onbegrijpelijk, en fout. ‘They’ is een persoonlijk voornaamwoord, en in enkelvoud wordt dit al lange tijd gebruikt als inclusief voornaamwoord. Sinds de 18e van deze maand, een paar dagen geleden, is het ook officieel in het Meriam Webster woordenboek opgenomen. ‘Het’ is zeker geen persoonlijk voornaamwoord, het is een verwijzing naar een ding, en dus geen goede vertaling voor ‘they’. Wat dan wel? Wel, zoals Transgender Netwerk Nederland in hun mediawegwijzer heeft staan: hen/hun/die werkt heel prima als genderinclusieve optie. Geen het, dus. Een baby is geen ding, het is een klein mensje en dient zodanig met een persoonlijk voornaamwoord te worden aangesproken die dat respecteert.

Interview

Ik dus op weg naar Amsterdam! Alhoewel ik al vaker ben geïnterviewd, ook voor TV, was het de vorige keer zeker niet in een studio. En was er al helemaal geen make-up bij betrokken. Dat voelde dus best wel ‘echt’. Gelukkig was ik niet in mijn eentje: ik mocht samen met de mij toen nog onbekende Romy commentaar geven op het nieuws, en op genderdiversiteit in het algemeen. Het geheel is voor een rubriek van Vrouw Magazine, voor op youtube en de website van de Telegraaf. We zouden zo’n 8 tot 10 minuten krijgen, maar waren blijkbaar goede praters, want het filmpje is uiteindelijk een 15 minuten geworden.

Of ik tevreden ben? Voor een eerste keer denk ik dat ik het best okay heb gedaan. In het begin moest ik er echt even inkomen, en mijn eerste antwoord gaat dan ook met horten en stoten. Wat overigens deels kwam doordat ik heel erg in mijn hoofd had zitten dat ik iets ging zeggen van het feit dat de presentator het nieuwsartikel aankondigde met het gebruik van ‘het’ in referentie naar de baby Anoush, maar een heel andere vraag stelde. Daardoor kon ik niet makkelijk iets terugkomen op het gebruik van ‘het’, al hoor je me er toch iets van zeggen, ergens, tussen het hakkelen door. Ik had me voorbereid om iets te moeten zeggen over ‘genderneutraal’. Niet op het gebruik van ‘het’. Die had ik niet aan zien komen. Volgende keer ben ik ook mentaal voorbereid op ‘het’.

Uiteraard heb ik nog veel meer over het onderwerp te zeggen dan wat ik in het interview kwijt kon. Gelukkig bleken Romy en ik op veel vlakken op één lijn te zitten, en konden we elkaar zo goed aanvullen. Over de vraag met hoeveel transgenders er nou in Nederland zijn, struikelde ik. Ik had geen cijfers voorbereid… Bij deze, een heel mooi lang uitgebreid artikel vol cijfers, voor degene die het interessant vindt: klik hier.

En ik had nog zo graag meer willen zeggen over hoe meisjes generiek beter gaan scoren wanneer er genderinclusiever gehandeld wordt, en jongens beter op de alfa vakken. En hoe kleuters vaker geneigd zijn met onbekende kleuters van de andere sekse te gaan spelen wanneer ze op een genderbewuste kleuterschool zitten in vergelijking met kleuters van een ‘typische’ kleuterschool. En hoe die genderbewuste kleuterschool niet ervoor zorgt dat de kleuters geen gender meer kunnen herkennen, maar wel minder stereotyperen dan kleuters van een ‘typische’ kleuterschool… En hoe de maatschappij hier belang bij heeft, met onze tekort aan (mannelijke) docenten en hang naar gelijke lonen en een minimum aan vrouwen op de werkvloer en alles…

Maar ja, we kregen al 15 minuten, in plaats van 10. Kan niet alles in 15 minuten stoppen. En misschien zou het ook helemaal niet meer interessant zijn voor de gewone kijker. En de speciale kijker is kritisch, en gaat op zoek, komt bij deze blog uit en kan het alsnog lezen.

De video

Ik kon de video zondag niet vinden… Het zou op Youtube komen, waar deze uiteindelijk niet blijkt te zijn gekomen. En op de telegraaf kon ik er ook niks over vinden. Maar, vandaag, maandag, toch de link doorgekregen, en de video staat wel degelijk online. Met een omgevormde quote van mij als titel, en een tekstje waarin nogmaals staat herhaald dat wij ‘genderneutrale’ gasten zijn. Erg jammer allemaal, maar het belangrijkste is: het staat online, en nu kan iedereen het zien en delen, zodat de Telegraaf volgende keer iets meer aandacht besteed aan deze kant van het verhaal!

Klik hier voor de video!

(https://www.telegraaf.nl/video/1025949805/laat-je-zoontje-een-barbie-kiezen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


            

            

                        
            
            
Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.

bil·lijk (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)

  1. rechtvaardig en redelijk

https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/billijk#.XhXebBdKg1J 

%d bloggers liken dit: