De muisjes van de Ruijter

Rose en witte muisjes

De roze en witte muisjes van De Ruijter: wie kent ze niet? Ik ben er echt wel een fan van, al hoef ik ze echt niet elke dag. Maar goed, daar zijn ze ook niet voor bedoeld. Ze zijn bedoeld voor het vieren van een nieuwe baby!

Al in 1860 begon de Ruijter als een banketbakkerij, en het maken van de welbekende Muisjes. Rose (met een s: zoals De Ruijter op hun website schrijft was het toen nog met een s…) en witte, en ze werden ook toen al gegeten bij een geboorte. Leuk om te weten: pas eind 19e eeuw zijn er de eerste tekenen dat het een mode zou kunnen zijn om kinderen roze en blauw te kleden, tot die tijd (tot begin 20e eeuw) hadden elite kinderen allemaal witte jurkjes aan. En, in het bewuste mode tijdschrift, the Ladies Home Journal (Ladies’ Home Journal. LHJ Publishing, Incorporated. 1889. p. 3), werd roze voor jongetjes aangeraden, en blauw voor meisjes. De rose en witte muisjes van de Ruijter waren dus misschien wel passend bij het feit dat mannen toen sowieso nog per definitie het centrum van de wereld waren.

In 1994 kwam hier verandering in, en werden de blauw met witte muisjes geïntroduceerd door de Ruijter. 134 jaar na de start van de Ruijter en hun Muisjes, waren er dus de roze muisjes voor de meisjes die geboren werden, en de blauwe muisjes voor de jongetjes.

Nog 134 jaar wachten?

Nou zijn de muisjes onontkoombaar verbonden aan de geboorte van een kind. En we leven in een binaire wereld, waar we ervan uit gaan dat er maar 2 sekses (en genders) zijn: de vrouw en de man. En die 2 sekses hebben we gekoppeld aan 2 kleuren: roze en blauw. Best logisch dus dat de Ruijter geen enkele reden heeft om hier verandering in te brengen.

Maar, ik vroeg me laatst samen met Samira Ahale af of dat wel zo logisch is? Waarom zou de Ruijter niet gewoon meer kleuren muisjes maken? Groen met witte, of paars met witte, of rood met witte (doet het vast goed in Amsterdam)… Is er iets te verliezen met meer kleuren muisjes ter beschikking stellen? Hoe leuk is het als ouders ipv de standaard roze en blauwe muisjes, voor groene muisjes kunnen kiezen? Gewoon, omdat het kan? Of regenboog muisjes, met heel veel kleurtjes? De Ruijter is prima in staat om al die kleurtjes te maken, dus daar ligt het probleem niet. Als er namelijk een Oranje baby wordt geboren, zijn er plots overal Oranje muisjes te krijgen.
Bovendien zijn er een bijkomende voordelen als er meer kleuren komen (naast commercieel gewin) waar ik dan weer heel blij van wordt: minder focus op de sekse van de baby, en meer focus op het vieren van het nieuwe leven. Op al die kleine individu-tjes, met hun eigen willetjes, en eigen persoonlijkheden, die allemaal mogen opgroeien tot mooie mensen, met nog mooiere dromen en plannen voor de toekomst.

Dus ik vraag me af: moeten we weer 134 jaar wachten, tot 2128, tot de Ruijter meer kleuren beschikbaar stelt in de Muisjes? Of, lieve de Ruijter, willen jullie nu al, ál het leven vieren? Met de focus op het vieren, minder op de seksespecifieke hokjes die met roze en blauw geassocieerd worden? Een beetje symboolcommercialiteit? Zonder uiteraard de roze en blauwe muisjes weg te halen, want als mensen graag seksespecifieke muisjes willen hebben bij de geboorte van hun kind mogen ze dat uiteraard helemaal zelf weten. Ik denk dat het een (commerciële) kans is waarbij veel meer ‘geboortes’ met muisjes kunnen worden gevierd, bv de ‘geboorte’ van een duurzaam bedrijf met groene muisjes; de ‘geboorte’ van iemand die voor het eerst uit komt naar de wereld voor hun niet-heteroseksuele geaardheid met regenboogmuisjes; de ‘geboorte’ van een nieuw project met gele muisjes; de ‘geboorte’ van een nieuwe Ajaxiet met rode muisjes… Zoveel vieringen! Allemaal geboortes om te vieren met Muisjes van de Ruijter! Want zeg nou eerlijk: het leven is er toch om te vieren nietwaar?

Oproep aan De Ruijter

Beste de Ruijter,

Ik heb zeer veel respect voor het bedrijf dat voort is gekomen uit die banketbakker van 1860, die de Muisjes introduceerde. Die zo’n groot monopolie op geboorte-gebak kreeg, dat iedereen bij een geboorte standaard beschuit met Muisjes verwacht. En zo’n groot merk, met zo’n bekendheid, is een symbool. Mensen kijken op tegen zo’n symbool, en de invloed daarvan is groot. Daarom een oproep: laten we het leven in al z’n diversiteit meer vieren, in plaats van de beperkte hokjes van roze en blauw! Kom standaard met meer kleuren Muisjes, om te laten zien dat de Muisjes er zijn om alle geboortes als nieuw leven te vieren, en niet als begin van genderspecifiek hokjesgedrag. Opdat jongens ook mogen huilen, en meisjes ook hun logisch denken mogen ontwikkelen. Opdat emoties tonen een kracht wordt, in plaats van een zwakte. Opdat iedereen – mannen, vrouwen en iedereen die niet binnen die 2 hokjes past – in volle glorie het begin van een nieuw leven mag vieren. Met Muisjes in alle kleuren van de regenboog: voor ieder wat wils.

Alvast bedankt voor uw reactie.

De Genderfilosoof

5 gedachten over “De muisjes van de Ruijter”

 1. Marlene

  En en en? Hebben jullie al een reactie ontvangen? Ons tweede kind is net geboren en n dat we voor kind nummer één de roze en blouwe muisjes met elkaar hadden gemengt vind ik het nu ook weer naar en onbegrijpelijk dat er nog steeds geen regenbogen-muisjes geproduceerd worden. Dus van daar dat ik de rozen, witte en blouwe muisjes deze keer zelf ga inkleuren.

   1. Dag Marlene!
    Excuus voor het late antwoord, en gefeliciteerd met jullie tweede kind! Helaas zijn er nog geen regenboogmuisjes van dit merk… Wie weet, als we vaak genoeg erom vragen komt het vanzelf 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


      

      

            
      
      
Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.