Binair gendersysteem maakt noodzaak voor genderbevestigende operaties groter

Een omstreden onderwerp, een omstreden standpunt. Het binaire gendersysteem waarin wij leven (in Nederland) maakt de noodzaak om een gender (sekse) bevestigende medische ingrepen te hebben groter. Ik heb het bij mezelf gemerkt, ik zie het om mij heen, ik lees het in de verhalen: het is erg zichtbaar als je weet waar je op …

Binair gendersysteem maakt noodzaak voor genderbevestigende operaties groter Lees meer »

GenderDoeBoek voor onderwijs: anekdotes gezocht!

Werk jij in het onderwijs, of ben je ouder/ kind? Heb je een anekdote die betrekking heeft op genderspecifiek handelen? Of op een transgender persoon/ onderwerp? Wil je die (anoniem) met ons (drs. Eelste & Transgender Netwerk Nederland) delen? Jouw input is van groot belang voor het schrijven van het nieuwe GenderDoeboek voor scholen! Zodat een volgende keer anders/ beter met een soortgelijke situatie om kan worden gegaan! Stuur hier jouw anekdote, quote, vraag en/of opmerking op.

Mastectomie operatie

Dit is hoe het gesprek ongeveer gaat: "Ik weet dat ik je hier waarschijnlijk mee ga overvallen, maar er is iemand uitgevallen in de planning en we hebben plek voor jouw mastectomie morgenochtend om half 11. Zou je hier morgen om 8 uur kunnen zijn?" ".... uhm ... Sorry? ... Morgen? ..." "Ja, morgen, of je hier om 8 uur kunt zijn. Wil je er misschien even over nadenken?" "... uhm, ja, kan dat?" "Zeker, maar ik moet het om half 12 weten, is dat genoeg tijd?" "... uhm... Ja denk het" "Okay, dan bel ik je weer over 20 minuten"

Gender'neutraal' speelgoed is niet 'neutraal'!

Vanmiddag reed ik in de auto en Radio 2 stond op. Ze hadden één of andere man aan de lijn die commentaar gaf op nieuws, en uiteraard kwam daar het nieuws langs van de minister van Engelshoven die iets over genderneutraal speelgoed heeft gezegd. Ik werd heel erg gefrustreerd door de reactie van deze commentaar …

Gender'neutraal' speelgoed is niet 'neutraal'! Lees meer »

Coaching

Ieder proces begint met een vraag. Een vraag over jezelf, over een ander, over de wereld. Een vraag uit nieuwsgierigheid, ter verbetering, of uit noodzaak. Over kleine onderwerpen of grote vraagstukken... Pas wanneer je de vraag stelt, kan het proces van delen beginnen. Delen van ideeën, informatie, visies, meningen en feiten. En wanneer er is gedeeld, kan het reflecteren beginnen: reflecteren op je eigen denken en doen, op dat van jou organisatie, op dat van de maatschappij, op dat van de wereld in z'n geheel.

Genderdiverse culturen

Er zijn in bijna iedere cultuur wel versies en namen voor hen die niet binnen de binaire gendernormen vallen van man en vrouw. Er zijn culturen waar die gendernormen helemaal niet bestaan. In deze blog een (zeer waarschijnlijk onvolledige) lijst van culturen en voorbeelden waar er buiten het binaire genderstelsel wordt getreden.

Brainstorm kennishub genderdiversiteit en opvoeding

Het was even vroeg op staan (half 6), ik ben nog even gestopt om de prachtige opkomende zon op de foto te zetten, en een stukje reizen van (3 uur), maar het was ook zeker de moeite waard. Het is 2,5 jaar geleden dat ik ben afgestudeerd aan de master Gender Studies, en sindsdien heb ik weinig meer in het werkveld gedaan. En ik moet zeggen dat ik het heb gemist om met mensen te praten die op een zeker niveau begrijpen waar ik het over heb, waarbij bepaalde dingen vanzelfsprekend worden aangenomen, en waar je daardoor op een dieper niveau over onderwerpen rondom gender kunt praten.

De UMCG brief

<< terug naar het overzicht Zondag 13 januari 2019 Soms stormt ‘t. Zoals op 13 januari. De wind beukt hard op het huis in. Ik zit binnen, balend. En denkend aan de wagen, aan het plastic dat voor de zoveelste keer wordt losgerukt door de harde windstoten. Aan het water, dat bij de wagen naar …

De UMCG brief Lees meer »


            

            

                        
            
            
Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.

bil·lijk (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)

  1. rechtvaardig en redelijk

https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/billijk#.XhXebBdKg1JÂ