Back in business!

Het is zover! Ik ben weer back in business. Het heeft even geduurd voor ik het goed en wel beseft heb, maar ondertussen heb ik toch al weer leuke ervaringen achter de rug in de afgelopen maand! Even een korte terugblik.

Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen

Op 19 November mocht ik tijdens een hybride evenement als gastspreker aan tafel schuiven bij deze editie rondom het thema Pesten op het Werk. Samen met host Dirk Zeelenberg (acteur, presentator en trouwambtenaar) en co-host Anneke Oosting (strategisch adviseur bij Staf Korpsleiding van de politie) mocht ik mijn verhaal over (on)bewuste aannames rondom gender toelichten. Ik was zeker niet de enige die aan mocht schuiven, want ik zat in een mooie line up met Marinka Lipsius, auteur van Factor Moed! en Factor Doen!, die toelichtte hoe moed een rol speelt op het werk en in alle sociale interacties. Daarna mocht zangeres Aswintha Vermeulen haar op dit moment bekende nummer Het raam van mijn verleden (bekend van Black Lives Matters protesten) ten gehore brengen, en vertelde zij over haar ervaringen met racisme in haar vakgebied. Hierna vertelde Maaike Grauwmeijer, vertrouwenspersoon en eigenaar Stopgedoe, over praktische tips om arbeidsconflicten vroegtijdig op te lossen, in plaats van op te laten lopen totdat men aan de tafel zit met een advocaat.

Nadat ik zelf na de tafel mijn verhaal had gedaan, mochten Marjolein Uiterwijk, specialist arbeid & organisatie op het gebied van PSA, en Bram den Hartog, specialist arbeid & organisatie op onderwerp discriminatie, beiden werkzaam bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de zaken van hun perspectief toelichten. En, was er uiteraard ook tijd voor interactie het het zo’n 450 sterk kijkende publiek, welke overigens elke keer na ieder gesprek aan tafel de ruimte kreeg, en mocht LVV voorzitter Inge te Brake de middag afronden. Aswintha Vermeulen sloot de dag uiteindelijk af met een prachtige en emotionele vertoning van Imagine.

Het was al met al een spannende en interessante middag, waar veel positieve reacties op volgden. Het was mijn eerste hybride evenement, en het was heel prima (en corona proof) georganiseerd! Hart van Holland heeft ons goed verzorgd, en er kwamen ontzettend veel vragen voor mij binnen via de chat. Te veel om te beantwoorden op het moment zelf, dus er wordt overlegd of er een vervolg op gegeven kan worden, zodat de vragen toch nog beantwoord kunnen worden.

Dagblad van het Noorden

Via CMO Stamm werd ik gevraagd voor een interview in het Dagblad van het Noorden, voor hun serie ‘Bekend maakt Bemind’. Geen promo voor mijn eigen werk dit keer, maar wel over mijn verhaal. En, waar ik streef voor meer bewustheid, is dit een oproep voor meer informatie. En, met meer informatie is het ook een stuk makkelijker bewuster te zijn van je onbewuste aannames. Bij deze dus!

Paarse Vrijdag 2020 op het ROC Twente

En toen kwam er nog een vraag van het ROC Twente, of ik daar aan de docenten een online workshop wilde geven ter voorbereiding op Paarse Vrijdag afgelopen Vrijdag de 7e December! Ze waren zo overtuigend dat ik ja heb gezegd, en na wat computer worstelingen – dit was mijn eerste online workshop die ik gaf – is het gelukt. En de reacties waren ontzettend enthousiast, de vragen super. Met niet zo heel veel deelnemers was er nog even tijd om echt persoonlijk op een aantal verhalen in te gaan, wat uiteraard net wat extra diepte gaf aan de workshop. En, een aantal mensen hebben achteraf nog even kort laten weten wat ze van de bijeenkomst vonden!

Nieuwe inspiratie

Deze opdrachten hebben ervoor gezorgd dat meer mensen mij de afgelopen weken hebben weten te vinden. Er kwamen ineens weer mailtjes binnen, en dat terwijl ik helemaal geen reclame voor mezelf maak op het moment! Het online werken vind ik erg lastig, en dat zal ik kort toelichten waarom: er is een grote groep mensen ‘gender-moe’, moe van het ‘gedoe’ rondom gender in de media. Moe van zogenaamde ‘minderheidsgroepen’ die hun plaats opeisen, ook als we het hebben over mensen met een andere huidskleur, of met een handicap. Vanwege die gender-moeheid krijg ik regelmatig mensen in de workshop die bij binnenkomst gaan zuchten en steunen: alwéér dit onderwerp??? In een fysieke live setting ga ik dan de interactie aan, trigger mensen voorbij die moeheid te kijken, voorbij de aannames die ze hebben, en kan ze makkelijker betrekken bij het onderwerp. Online gaat dat lastig: je ziet geen of maar een deel van de deelnemers, en je kunt hun energie niet voelen. Je hoort ze vaak niet, want dat verstoord te lijn, en je kunt lastiger even tussendoor opmerkingen en grapjes maken, de interactie opzoeken. Mijn angst is dan dat ik dus het tegenovergestelde bereik, aangezien mijn deelnemers meestal zich niet bewust inschrijven voor een workshop bij mij, maar ik via leidinggevenden of docenten een groep mensen voor mij krijgen die daar komen voor een workshop over een onbekend onderwerp. En ik wil die mensen niet nog meer verstevigen in het idee dat gender een ‘gedoe’ is, wat nu óók al online wordt besproken, en dat ze dan afhaken met een nog grotere gender-moeheid dan eerst. Want bij de fysieke workshops krijg ik regelmatig de feedback dat mensen eerlijk toegeven helemaal geen zin in dit onderwerp te hebben, maar toch ontzettend blij zijn dat ze erbij waren. Dat is wat ik wil bereiken, en online is dat lastig.

Toch heeft deze eerste online workshop mij geïnspireerd, om vaker online te gaan werken. Misschien in kleinere groepen, zodat er meer interactie kan zijn, en ik beter in de gaten kan houden wat er aan de andere kant van de camera gebeurt. Of individueel, voor coaching en training. Ik heb inspiratie gekregen om mijn werkboek een update te geven, om bezig te gaan met een nieuw werkboek, en de opties voor individuele coaching uit te bereiden. Met een nieuwe computer voor mijn neus die online presentaties wél aankan, en een prachtig online presentatie programma (Prezi Video), moet dit helemaal goed komen.

De komende tijd ga ik weer aan de slag, om zo offline en online meer aanwezig te zijn. Benieuwd waarmee? Hier komt het:

Gender

Training

Trainingen over genderdiversiteit, onbewuste aannames, systeem 1 en 2 (Kahneman), genderinclusief taalgebruik en meer.

Individuele

Coaching

Individuele coaching op professioneel of persoonlijk vlak rondom inclusie, aannames, verwachtingen, gender, en meer.

Inclusief

Schrijven

Hierbij kan het gaan over bijvoorbeeld beleid, een werkboek, taalvragen en het nakijken van een tekst.

Contact

Vragen, opmerkingen of anderszins? Neem nu contact op via het onderstaande formulier en ik kom zo spoedig mogelijk bij je terug:

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Registrations
  No Registration form is selected.
  (Click on the star on form card to select)
  Please login to view this page.
  Please login to view this page.
  Please login to view this page.

  bil·lijk (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)

  1. rechtvaardig en redelijk

  https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/billijk#.XhXebBdKg1J 

  %d bloggers liken dit: